VILLI TANSSI


Taustateoria:

Villi Tanssi on reichilaiseen luonneanalyyttiseen kehopsykoterapiaan perustuva liikkeellinen menetelmä, jota olen kehittänyt vuodesta 1998 lähtien. Sigmund Freudin oppilaana Willhelm Reich oli kiinnostunut varhaisesta vuorovaikutuksesta ja sen vaikutuksesta meihin ja elämäämme. Reich loi teorian ihmisestä, joka kehittää - suhteessa ympäröivään maailmaan - itselleen sekä psyykkisen että fyysisen panssarirakenteen. Tuon panssarirakenteen turvissa hän kasvaa ja saa tarvitsemansa kontaktin muuhun maailmaan. Ikävä kyllä tuo sama panssari, jonka tarkoituksena on suojella meitä, osoittautuu yleensä myös pahimmaksi viholliseksemme. Luonteenomaiset tapamme ja keholliset lukkiutumamme alkavat estää elämäämme ja lopulta, huonoimmillaan, katkaisevat meiltä luonnollisen kontaktin ensin itseemme ja vähitellen myös ympäristöömme. Seurauksena on sekä fyysinen että psyykkinen panssaroituminen. Tämä näkyy Reichin mukaan monenlaisina mielen ongelmina, vaikeutuneena yhteistyönä ympäröivän maailman kanssa ja jopa sairastumisena.


Reichilaisen kehopsykoterapian ajatus on, että koska persoonamme panssaroituminen tapahtuu yhtäaikaisesti sekä mielen että kehon kehittyessä niin sen kanssa on järkevää työskennellä samoin molemmilla tasoilla. Villin Tanssin menetelmässä tulemmekin tietoisiksi omista fyysisistä panssaroitumisistamme, maneereistamme ja niistä esteistä, joita olemme itseemme keränneet. Villin Tanssin kautta voimme myös turvallisesti kokeilla uusia olemisen tapoja, tapoja liikkua, ottaa kontaktia ja olla yhteistyössä muiden kanssa. Vaikka käytän Villiä Tanssia myös itsetuntemuksellisena menetelmänä niin ylläolevasta johtuen kyseessä on myös tehokas kehopsykoterapeuttinen työkalu. Tanssin avulla on mahdollista päästä käsiksi johonkin mihin pelkät sanat eivät yllä. Ja koetun jälkeen tulee sanojen vuoro. Kehopsykoterapeuttisessa ryhmässä voimme tanssimisen jälkeen sanallistaa kokemamme, tulla uudella tavalla ymmärretyksi ja lisätä näin mahdollisuuksiamme myös entistä toimivampiin suhteisiin toisten kanssa.


Käytäntö:

Opetan Villiä Tanssia viikottaisessa ryhmässä Helsingin Aikuisopistossa, missä menetelmä ei ole psykoterapiaa vaan itsetuntemuksellisessa käytössä. Sen lisäksi käytän Villiä Tanssia myös pitkässä kehopsykoterapiaryhmässä, joka kokoontuu viikottain Helsingissä.


Villi Tanssi on menetelmä, jossa on kolme sääntöä:

  1. ei saa satuttaa itseä eikä toisia
  2. ei puhuta ymmärrettävää kieltä
  3. ei poistuta tilasta kesken työskentelyn ilmoittamatta ohjaajalle

Näissä puitteissa tanssija voi tutkia omia tottumuksiaan, tapojaan ja tarpeitaan omalla tavallaan. Annan ohjeita, joita voi noudattaa tai olla noudattamatta – onpa Villiä Tanssia ”tanssittu” joskus myös vain maaten ja kuunnellen.


Villin Tanssin avulla voi löytää tietä takaisin omaan keholliseen todellisuuteen. Tanssimalla voi tutkia esimerkiksi sitä miten minä olen olemassa tällä hetkellä, miten reagoin eri tilanteissa ja miten toisten läsnäolo vaikuttaa olemiseeni. Totuttujen tapojen lisäksi tanssiessa voi kuitenkin ehkä myös kokeilla uusia olemisen tapoja ja tuoda omaan kokemusmaailmaan elämään jotain uutta ja tuoretta.


Villiä Tanssia voi tilata vaikkapa osaksi työyhteisöjen virkistyspäivää, vuorovaikutuskoulutusta tms. Järjestän välillä myös Villin Tanssin yksittäisiä näytetunteja, joissa voi käydä kokeilemassa itse mistä on kysymys. Näistä kokeilukerroista saat tietoa Ajankohtaista –osiosta tai kysymällä lisää.


Kuuntele lisää Villistä Tanssista allaolevasta Perttu Häkkisen ohjelmassa Yle Areenassa http://areena.yle.fi/1-3054007 (kohdasta 47:20 eteenpäin)