#


Tämän juhannustaian avulla saatat nähdä parisuhteesi tilan kesäloman jälkeen. Uskallatko ”kerätä kukkaset” ja kurkistaa peiliin...?


Kesäinen Suomi taitaa olla varsinainen parisuhdeparadoksien ihmemaa. En tiedä johtuuko lyhyestä kestosta, räjähtävästä valon määrästä vai mistä, mutta kesään tunnutaan lataavan aika kovat odotukset mitä romantiikkaan ja perhesopuunkin tulee. ”Jollei heilaa helluntaina sillä ei koko kesänä” on yksi lähtölaukaus ja sitten pitäisi kai yrittää panna parastaan kun vielä ehtii. Terassit täyttyvät (myös helluntaijunasta jääneistä), perheet yrittävät varata sen neljä viikkoa vuodestaan yhdessäoloon – ja sinä aikana pitäisi tietysti tehdä ihmeistä. Mieluiten sekä voimaantua itse, hoitaa parisuhde tuoreeksi että järjestää lapsille mukava muisto kesästä. Eipä siis ole ihme, että kesän lopuksi perheneuvoloiden puhelimet tuuttaavat ja jonot huutavat hoosiannaa.

Vuosi vuodelta kunnioitan yhä enemmä heitä viisaita, jotka onnistuvat pitämään parisuhteensa tuoreina ja elävinä, jopa läpi vuosikymmenten. Kesäloman lähestyessä olen itsekin miettinyt käytännön konsteja mahdollisimman hyväätekevään kesään myös parisuhteen näkökulmasta. Ja yksi tämähetkisistä lempimenetelmistäni, MBB (Mind Body –Bridging) tarjoaa tähänkin tarpeeseen ”silmälasejaan”, joiden läpi tätäkin kysymystä voi tarkastella. MBBn mukaan kun kaikki mahdolliset vaatimukset – niin itselle kuin toisellekin esitetyt – vievät aivomme error-asentoon ja aiheuttavat vain ongelmia. Ei ole väliä sillä miten ”oikeutettuja” toiveemme ovat. Vaatimuksiksi muuttuessaan ne muuttuvat samalla tuhoisiksi niin itsellemme kuin ihmissuhteillemmekin.

Mistä sitten tietää onko joku toiveemme rentoutuneemman aivoverkkomme luonnollinen odotus (joka voi johtaa kasvavaan yhteyteen, tuoreuteen ja kasvuun) vaiko vaatimus (joka hajottaa riiteleviin osatekijöihinsä niin oman mielemme kuin parisuhteemmekin)?

Juhannustaiat ovat osa suomalaista kansanperinnettä, joten päätin muotoilla yllämainitun ”vaatimustestin” juhannustaian muotoon. Tee jos uskallat! Sen lisäksi, että tällä testillä saatat nähdä vilauksen unelmiesi kumppanista niin saatat nähdä jotain myös itsestäsi.

Tarvitset:

  • kynän
  • paperia
  • hetken keskeytymätöntä aikaa

Tee näin:

  1. Piirrä ympyrä, johon mahtuu kirjoittamaan 5 sanaa
  2. Mieti 5 ominaisuutta, jotka toivoisin nykyisellä/tulevalla kumppanillasi olevan ja kirjoita ne 5 sanaa ympyrään
  3. Vedä jokaisesta ympyrän sanasta nyt viiva, joka johtaa ympyrän ulkopuolelle
  4. Kirjoita viivan pähän (ympyrän ulkopuolelle) sisällä olevan sanan vastakohta
  5. Käy mielessäsi läpi ympyrän ulkopuolella olevat asiat. Kuuntele omia tunnereaktioitasi ja kehollisia jännitystilojasi. Jos ajatus, että kumppanisi olisi tuon vastakohta-adjektiivin kaltainen EI HERÄTÄ suuriakaan reaktioita niin merkitse sen sanan kohdalle 0. Mikäli ajatus HERÄTTÄÄ JONKIN VERRAN reaktioita niin merkitse sana yhdellä +merkillä. Mikäli REAKTIOITA ON PALJON niin merkitse useampi ++++
  6. Vaatimustestin tulokset:

MITÄ ENEMMÄN NOLLIA, sitä enemmän luonnollisia ja usein oikeutettuja toiveita ja odotuksia. Et kuitenkaan hirtä itseäsi ja suhdettasi odotuksiisi vaan sinulla on myös varaa antaa niistä periksi tarvittaessa. Ja kestää inhimillisyyttä niin itsessäsi kuin kumppanissakin.

MITÄ ENEMMÄN PLUSSAA, sitä enemmän vaatimuksia ja stressiä.

MITÄ ENEMMÄN STRESSIÄ, sitä enemmän suorituspaineita.

MITÄ ENEMMÄN SUORITUSPAINEITA...

Ehkä kannattaisi tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen lomien loppua se lähimmän perheasiain neuvottelukeskuksen puhelinnumero?En tiedä, että ”piristääkö” tämä testi tai juhannustaika välttämättä, mutta ehkä se jotain peiliä tarjoaa. Ehkä vähän luotettavampaakin sellaista kuin kansantarinoiden tarjoama idea kaivoon tai lähteeseen kurkistamisesta juhannusyönä.


OIKEIN HYVÄÄ JUHANNUSTA joka tapauksessa!

HUOM! Lisää harjoituksia ja MBBn teoriaa luvassa blogisarjassa heinä-elokuussa.#