#

Omassa fb-kaveripiirissäni päätettiin aloittaa reilu kuukausi sitten positiivisuus –haaste. Nimeksi valittiin ”Kohti juhannusta 30 päivässä”. Tosiasiassa tuo juhannus ja 30 päivää vilahtivat loppuun, mutta haaste päättyy vasta tänään. Huomasimme, että kuusihenkisen ryhmämme tuki arkemme jaksamiseen ja kesäloman tavoittelemiseen olikin niin suuri, että tahdoimme jatkaa kesäkuun loppuun asti. Ihmeekseni!

Lähdimme luultavasti kaikki mukaan hieman kokeilumielessä ja ehkä skeptisenäkin. Epäilytti, että jaksaakohan tuota kokonaisen kuukauden. Tuleeko ällö olo positiivisuuspakkoilusta tai peräti tunteeko itsensä epäaidoksi kun joutuu vääntämään väkisin arkensa väsymystä ja haastetta sulokuviin ja ihasteluihin? Mutta toisin taisi käydä meille kaikille. Ryhmästä onkin saanut virtaa arkeen, nähdyksi tulemista omiin hyviin hetkiin. Muistutuksia siitä, että niitäkin taas päivän matkalla oli, vaikka välillä väsyttikin.

Ensi viikosta alkaen päivitän tänne blogiini pientä ”MBB –sanakirjaa” , joka toimii samalla minikurssina tuosta mindfulness –tyyppisestä menetelmästä. Jokaisessa blogissa on myös pieni harjoitus, jota voi kokeilla, missä sitten kesäänsä viettääkin. Itse pidän MBBstä nimenomaan siksi, että sen voi ottaa mukaansa omaan arkeensa ja sen eri hetkiin, mihin vain. Kyse ei ole pelkästä teoriasta ja kuivasta aivotutkimuksesta vaan tavasta tuoreuttaa omia hetkiään aistien avulla. Se, että taustalta löytyy nykytiede ja myös selkeä teoria, on hyvä bonus.

MBBn selitys sille miksi positiivinen ajattelu on sielunvihollisen keksintöä on seuraava: Kun yritämme korjata todellisuutta, kuorruttaa sen positiivisella, painaa epämiellyttävää elämässämme maton alle, aivomme kuormittuvat. ”Hauki on kala” –tyyppisellä mantralla saamme hetkeksi ponnistusvoimaa arjen haasteisiin, mutta hupsis! Vähän ajan päästä putoamme entistä syvemmälle syövereihin. Vähän kuin se entinen eukko, joka tahtoi uskoa kykyynsä kävellä veden pinnalla. ”Mie uskon, mie uskon, mie uskon” hän hoki astellen aluksi kiveltä kivelle. Sen jälkeen uskon loikka veden pinnalle ja toteamus: ”No johan mie eppäilinkin!”

Positiivisen ajattelun vastakohta on se, että kaiken elämän, kaiken havaitsemisemme ja kokemisemme keskellä avaamme aistimme niin, että näemme MYÖS myönteisen. Sitä emme jaksa tehdä, mikäli olemme uuvuttaneet itsemme positiivisella ajattelulla, tsemppaamisella, ikihymyllä ja päälle liimatulla pirteydellä. Ihme tapahtuu siinä, että kun annamme itsemme ja elämämme olla siten kuin kullakin hetkellä sattuu olemaan, niin surusta, vihasta ja väsymyksestä huolimatta voimme paremmin kuin teeskentelemällä. Ja yllättäen kaiken raskaankin keskellä on myös niitä ilahduttavia, hyvältä maistuvia, tuoksuvia ja kauniita asioita, jotka odottavat aistimistamme.

Vaikka some voi ollakin myös epätoivon, ylitsemppaamisen ja läsnäolosta pakenemisen paikka niin itselle tuo ryhmä toimi hyvin. Mikäli tarvitset tukea hyvän havaitsemiseen niin miksi et käyttäisi verkoston voimaa itsekin?


Esimerkiksi näin kuten minä ja ystäväni:

  1. Esittele fb-ystävillesi ajatus positiivisesta kuvahaasteesta pienessä ryhmässä. Mahdollisimman vähän pakotteita ja vaatimuksia. Ellei jonain päivänä löydy päivitettävää niin silti voi käydä katsomassa kaverin päivitykset ja saada osansa toisen ilonaiheista.
  2. Perusta suljettu ryhmä näin syntyneelle porukalle (oma kokemukseni 6 hengen ryhmästä oli hyvä, mutta toimii varmasti myös pienempänä/suurempana rinkinä). Sovi haasteen kesto. Ehkä viikko on hyvä minimi, kuukausi maksimi? Tai makunne mukaan…
  3. Keskity kunkin päivän illassa 1-3 itsellesi iloa tuottaneeseen asiaan päivän varrelta. Tee päivitys, kuvalla tai ilman.
  4. Anna tälle haasteelle muutama päivä aikaa asettua osaksi elämääsi ja tee sen jälkeen havaintoja harjoituksen vaikutuksista. Kaikki tekniikat eivät sovi kaikille, mutta ehkä huomaat jotain omasta itsestäsi, elämästäsi ja aivojesi toiminnasta?


LISÄÄ FAKTAA JA FIKTIOTA AIVOISTA JA MBBstä (teoriassa ja käytännössä) julkaisen tässä blogissa kesälomani aikana seuraavasti:


”MBB-kehotietoisuuskoulu riippumattoilijoille (ja muille kesänviettäjille)”

7.7. KAKSI AIVOVERKKOA

17.7. VAATIMUKSET

27.7. MASENTAJA

7.8. KORJAAJA

(17.8. VOIMAANTUNUT MINÄ lisätty listaan 5.7.)