KESÄ JA KÄRPÄSET SAAPUIVAT - mutta silti stressaa? Tälle VIIDEN KERRAN STRESSINHALLINTAKURSSILLE voit osallistua käytännössä missä ja milloin vain. TERVETULOA TEKEMÄÄN ENSIMMÄINEN HARJOITUS ja ottamaan selvää siitä, olisiko tämä virtuaalikurssi sopiva lisä sinun tämän kesän levollesi ja rentoutumisellesi!


#


JOS SINULLA OLISI AIKAA JA MAHDOLLISUUTTA OTTAA KÄYTTÖÖSI VAIN YKSI HARJOITE, JONKA TOIVOISIT TUOVAN ELÄMÄÄSI HYVINVOINTIA JA TERVEYTTÄ NIIN MITÄ JOS KOKEILISIT SEURAAVAA IHMISKOETTA?

(Tee se ensin ja selitän sen jälkeen mihin MBBn ajatukseen koe perustuu.)

  1. Valitse rauhallinen paikka, jossa voit hetken aikaa istua niin, että asentosi tuntuu kohtuullisen mukavalta ja voit nojata johonkin. Mieluiten niin, että sinua ei hetkeen häiritä.
  2. Ala tehdä havaintoja kehosi asennosta juuri nyt. Huomaa miten painosi jakautuu tuolilla, onko vasen vai oikea puolesi ”syvemmällä” tuolissa, entä onko painoa enemmän takamuksella, reisillä tai vaikkapa selällä. ÄLÄ YRITÄ MUUTTAA MITÄÄN vaan tee vain havaintoja.
  3. Tee samalla havaintoja ympäristön äänistä. ÄLÄ LUOKITTELE TAI YRITÄ TUNNISTAA äänten lähteitä vaan ainoastaan kuuntele, taustaäänen omaisesti. Tee tätä minuutin tai parin ajan.
  4. Siirrä seuraavaksi huomiosi kämmeniisi, joita voit ensin hieroa hetken aikaa vastakkain. Sen jälkeen voit hakea käsiesi ulottuville erilaisia pintoja: tuolin muotoja, paitasi helmaa… Pidä huomiosi havainnoissasi.
  5. SAMALLA kun teet yllämainittuja havaintoja (kehon asennot, äänet, käsien tuntoaisti) niin huomaa millainen olo sinulla on. Mitä emootiota koet, oletko rauhallinen vai levoton, kuinka hengitys kulkee. ÄLÄ PYRI EDELLEENKÄÄN MIHINKÄÄN vaan ainoastaan havaitse.
  6. Ota nyt mieleesi yksi asia, joka elämässäsi on tällä hetkellä ”kivi kengässä”. Joku ongelma tai pulma, joka vaatii päätöstäsi tai huomiotasi ratketakseen. Käy nopeasti läpi ihmisiä, joita ongelmaan liittyy.
  7. TEE UUDESTAAN HAVAINTO OLOTILASTASI: Kuinka voit? Emootiot, kehon jännitystilat? Oletko levollinen vai levoton? Mitä havaitset?


Vetämilläni MBB –kursseilla tehdään yleensä alkuun ylläoleva harjoitus. Sen tarkoituksena on saada käytännön tuntuma MBBn keskeisimpään oivallukseen.

MBBn lukuisissa aivotutkimuksissa on nimittäin havaittu, että aivomme pystyvät vaihtamaan salamannopeasti toimintansa levollisuuden verkosta ns. stressiverkkoon. Evoluution kannalta tämä on tietysti ollut merkittävä ominaisuus ihmislajin säilymiselle. On ollut tärkeää päästä karkuun äkillisiä hyökkääjiä tai pystyä vastaamaan hätätilanteiden haasteisiin. Tämä ominaisuutemme on kuitenkin kääntynyt ihmistä vastaan silloin kun joudumme tilaneeseen, jossa vietämme suurimman osan ajastamme stressin ja huolten vallassa. Ikävä kyllä tämä tarkoittaa nykyihmisen kohdalla lähes koko valveillaoloaikaa (ja usein vielä untakin).


TIIVISTÄEN:

  1. Kun keskitymme havaintoihimme niin meillä on taipumus rauhoittua ja rentoutua. Aistimme alkavat toimia entistä paremmin ja olomme paranee. Tämä johtuu siitä, että aivoillamme on kyky vaihtaa ”toimintaverkkoaan” TARINOIDEN VERKOSTA (MBBn termi ”identiteettijärjestelmä”) HAVAINTOJEN VERKKOON (MBBn termi ”luonnollisen toiminnanohjauksen tila”). Valitulla aivoverkolla on välitön vaikutus mielemme ja kehomme toimintaan.
  2. Huomaamme tarinoiden verkossa olemisemme siitä, että kehossamme on jännitystiloja ja mielemme on levoton. Oppiessamme huomaamaan näitä muutoksia pystymme siis alkaa myös säätelemään hyvinvointiamme, koska
  3. ....jo pelkkä havainto siitä että olemme jännittyneitä, väsyneitä, stressaantuneita ja levottomia alkaa välittömästi rauhoittaa meitä ja suunnata aivojemme toimintaa levollisempaan verkkoon.

TEE SIIS NÄIN, JOS HALUAT VOIDA PAREMMIN: Opettele tekemään havaintoja siitä, kummassa verkossa aivosi ovat JUURI NYT. Kun huomaat, että kehosi on jännittynyt ja mielesi levoton niin VALITSE YKSI AISTIMUS, JONKA AVULLA VOIT KYTKEÄ AIVOSI TAKAISIN LEVOLLISEMPAAN VERKKOON. Monelle taustaäänien kuunteleminen toimii. Joillekuille tuntoaisti on parempi. Joku hyötyy vaikkapa hajuaistiin keskittymisestä.


Voit myös toistaa alussa tehdyn harjoituksen vaiheita 1-5 aina kun tahdot auttaa aivojasi toimivampaan verkkoon ohjatusti. Tee havaintoja vaikutuksista. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin eli ÄLÄ PYRI LOPPUTULOKSEEN VAAN KESKITY UUDESTAAN JA UUDESTAAN HAVAINTOIHIN! ( Ja usko minua: aivosi eivät harmikseen pysty samaan aikaan sekä olemaan täysillä huolissaan että tekemään havaintoja!)


Löydät lisätietoa MBBstä tutkimuksineen myös sivuilta:

http://mindbodybridging.com

http://mindbodybridging.com/research/


Mind Body –Bridging (MBB) on siis neurotieteellinen menetelmä, jolla on yhteisiä juuria niin eri psykoterapiamuotojen, meditatiivisten uskonnonharjoitusten kuin mindfulnessinkin kanssa. Voit tutustua MBBn historiaan Stanley H.Blockin kirjassa ”Kehon ja mielen yhteys” . Tämä viiden blogitekstin mittainen minikurssi pyrkii poimimaan joitain makupaloja menetelmästä.


Jatkan MBBn ”minikurssia” tässä blogisarjassa 17.7. Tuolloin mietimme sitä, mikä ihme meidät oikein saa aina uudelleen takaisin stressaavaan aivoverkkoon. Ja tämä tapahtuu siitäkin huolimatta, että tuolloin uuvumme, rasitumme ja voimme liian usein huonommin kuin tahtoisimme.


Siihen asti:


Paljon kesän ja/tai kärpästen tuottamia havaintoja ja entistä hallitumpia siirtymiä kohti levollista ”luonnollisen toiminnanohjauksen” aivoverkkoa! Palataan asioihin! <3


#